artikel

Jens Holm om Bryssel Strasbourg flytterna

Jens Holm visar i följande krönika presenterad i Vänsteraktuellt att vänsterpartister inte pratar miljö utan GÖR miljö också

KLIMATneutral var "årets ord" enligt förra årets Oxford American Dictionary. Att vara klimatneutral innebär att man kompenserar sin påverkan på växthuseffekten genom att exempelvis donera pengarna till trädplantering, vindkraftverk, solceller eller annan verksamhet som är bra för klimatet. I synnerhet en alltmer ifrågasatt flygindustri har tagit sig an klimatneutraliteten.
Flyger du med SAS kan du sätta in pengar genom The Carbon Neutral Company, British Airways med Climate Care och med Iceland Air kan man sätta in pengar till Iceland Carbon Fund. För Reykjavik-Stockholm planteras tre träd. Om man betalar förstås.

JAG HAR VARIT RÄTT SKEPTISK till både hela företeelsen samt de företag som hanterar detta. I Storbritannien kallas de ibland "Carbon Cowboys" för att de gör stora vinster på folks vällovliga försök att kompensera sina utsläpp.  Jag tycker också att man sänder fel signaler: "Flyg på ni bara, bara ni betalar in några tior i kompensation". I själva verket måste vi ju flyga mindre. Och varför ska man lägga över ansvaret på de enskilda resenärerna? Inför en kraftig flygskatt istället!

 Men trots detta vill jag förstås lindra skadan av mina flygresor, som jag faktiskt måste göra som EU-parlamentariker, men undvika mellanhänder som gör profit på kompensationen.

PÅ ETT ÅR släpper jag som EU-parlamentariker ut tolv ton koldioxid genom mina 10800 (!) mil av flygresor till Bryssel och Strasbourg. Ja, jag tog mig för pannan när jag såg siffrorna i min uträkning. Vad göra ? Jo, jag och Eva-Britt fortsätter att verka för ett stopp på flyttcirkusen till Strasbourg och överlag färre resor  men vi kommer också att börja kompensera för våra utsläpp. Men pengarna ska inte gå till vinstdrivande företag som tjänar pengar på detta. Istället kommer vi att sätta in pengar till organisationer i Syd som jobbar mot klimatförändringarna. Vi betalar 450 kronor tur och retur för en Brysselresa (Climate Care tycker att det räcker med blott 32 kr), 900 kr utanför Europa. En av mottagarna blir organisationen Climate Network Africa i Kenya. Jag träffade deras ordförande i juni, Grace Akumu, som talade på den klimatkonferens som GUE/NGL arrangerade i somras.

Klimatkompensation till miljöorganisationer i Syd, kommer det att försätta några berg ? Nej, för att stoppa klimathotet krävs grundläggande systemförändringar. Sån’t är vi rätt bra på inom vänstern.

Jens Holm, www.jensholm.se

Kopiera länk