artikel

Högerregeringen i förnyad attack mot arbetsrätten

Folkpartiet och centerpartiet vill att regeringen ska gå utanför sitt mandat och förstöra svensk arbetsrätt. Folkpartiet backade dock på sin stämma och låter i princip förslaget vila vilket dock är illa nog.
Regeringen hänvisade i början av sin mandatperiod till att man fått mandat att utföra den politik man exekverade. Nu vill man göra mer än det man fått mandat till.

Den svenska modellen handlar om arbetsmarknadens parter sköter arbetsmarknadspolitiken utan statlig inblandning.

Av detta skäl är den svenska modellen inte lagstiftning, den ska ju hanteras av arbetsmarknadens parter.

Om vi då, som nu röster höjs för, får en regering som bestämmer när du som arbetstagare får strejka, så har denna modell brutits sönder.

Centerpartiet och folkpartiet hävdar att facket missbrukar sina rättigheter. Hur kan detta vara möjligt ens definitionsmässigt ? Arbetsmarknadspolitik sköts ju av arbetsmarknadens parter. Hur kan då en politiker beteckna detta som missbruk ? Det går ju inte! Eftersom alltihop ligger utanför politikerns ansvarsområde.

Nej, facket agerar och använder exakt de metoder som modellen är tänkt att de ska använda.

Finns det något annat land inom EU där regeringen bestämmer när och hur strejker är tillåtna ? Är isåfall alla strejker i Frankrike olagliga och om så är hur kan de förekomma ? Och dessutom så frekvent som de gör men är oerhört sällsynta i detta perspektiv i Sverige. Detta låtsas varken lobbyisterna inom Svenskt Näringsliv eller högerregeringen om. De lyssnar inte ens på argumentet utan fortsätter gå på i ullstrumporna som att ingen överhuvudtaget sagt detta.

Socialdemokraterna har på senare tid visat en häpnadsväckande flathet inför de här argumenten och verkar trots ett massivt väljarövertag i opinionen strunta i sina medlemmar. Och verkar vara på väg in i borgarnas tankeverksamhet. Men verkar inte våga berätta det för sina medlemmar utan pratar bara om förnyelse.

Och förnyelse när en politiker säger det ordet ger mig kalla kårar efter ryggraden. Den förnyelsen brukar aldrig tillföra de fattigaste i samhället någonting. Bara de redan rika.

Jan Wester

Kopiera länk