artikel

Dokusåpan Reinfeldt fortsätter

Nog var de tidigare borgerliga regeringarna ett kostsamt skämt för oss stackars väljare men jag är otroligt orolig över vad den nya regeringen kommer att bli.
I brödtexten tänker jag strö salt på Reinfeldts nuvarande sår och få honom att må ännu sämre och tänka ”makt är det värsta jag vet” och slutligen lämna in för att låta de som vet hur ett land ska skötas, göra det.

Jag kunde inte ens i min vildaste fantasi, när jag skrev det, häromdagen i förra artikeln, föreställa mig att det skulle dyka upp flera skandaler i nya regeringen.
Men det gjorde det redan minuterna efter att jag skrev det och sedan var jag tvingad att ägna mig åt det jag får betalt för, och blev litet trött. Och orkade inte skriva artiklar här som tog upp varje enskild detalj.

Regeringen Bildt när den tillträdde skulle vara den mest kompetenta regering landet någonsin haft. Det slutade med omdömet: mest inkompetenta nånsin. Statsfinanserna rasade ihop fullständigt och den oheliga alliansen sossar + centern var tvingades att reda ut situationen.

Carl Hamilton skrev en bok om Bildts regeringsperiod som hette:

ATT LEDA SVERIGE IN I KRISEN Moral och politik i nedgångstid  1993

Jag citerar:

VID REGERINGSBILDNINGEN förkunnade Carl Bildt inte utan stolthet att han ledde den mest kompetenta regering Sverige någonsin haft.
.
.
.
Tre ting, som Carl Bildt tyckte distinkt illa om, förenades i inflationen: facket, socialdemokratiska regeringar och en stor offentlig sektor.
.
.
.
Sverige hade fått en regering som hade lovat att bekämpa inflationen. Men det fanns inte längre någon inflation att bekämpa.
.
.
.
Den offentliga sektorn skulle bantas hårdhänt och en stark centralbank skulle genom stram penningpolitik pressa inflationen ur ekonomin och bryta inflationsförväntningarna.
….inom loppet av fjorton månader leda regeringen Bildt  till att två gånger tömma valutareserven i försvaret av den fasta kronan för att slå ihjäl en inflation som redan försvunnit.

OCH HÄR KOMMER PUDELNS KÄRNA: (min kommentar)

Det är sant att händelserna år 1991 och 1992 beror på en rad, sammanvävda, faktorer; däremot är det inte sant att det inte skulle ha funnits handlingsvägar som var både möjliga och väl kända, vilka hade inneburit väsentligt mindre skador på den svenska ekonomin.

Orsaken till att den svenska regeringen mot bättre vetande kunde begå så katastrofala misstag 1991 och 1992 är ett kognitivt (tankemässigt) fel som vi kallar för "förankring". Förankring är en tankefälla som innebär att beslutsfattaren har låst sig så hårt i en problembeskrivning, eller i en viss lösning – eller som i regeringen Bildts fall i bådadera – att han är oförmögen  att se några andra alternativ. Det finns många exempel genom historien på vilka skador kognitiv förankring kan ställa till med, inte minst i svåra krissituationer.

Vi slutar här med citaten och kan ju bara konstatera att samma Carl Bildt nu sitter i regeringen år 2006, visserligen under en högkonjunktur, men men…………….

Boken är jag osäker på om den går att få tag på idag men datat är

ISBN 91-1-939251-6

Går det inte så kan jag låna ut den självklart!

Jan Wester

Kopiera länk