artikel

Ny regering utan moral och etik

Det behövdes inte många dagar innan tidningsrubrikerna började flöda över oss om nya regeringen. Föga förvånande handlar ingenting om politik utan bara skandaler. Vi upplevde skandaler hela valåret från socialdemokraterna som inte kunde hålla sig på mattan utan att demonstrera sin girighet. En girighet som redan visat sig vara än värre i nya regeringen.

 
Socialdemokraterna visade prov på både dåligt omdöme och girighet hela valåret, en av de troliga orsakerna till socialdemokraternas tillbakagång i valet.
Många valde att rösta på alliansen för att slippa dessa girighets- och pampfasoner som blev så tydliga under Göran Persson. Många såg bara att en röst på alliansen innebär åtminstone att Göran Perssons girighetsfasoner försvinner.
Ack vad de bedrog sig. Man tänkte inte i det ögonblick man begick detta felsteg på att de som verkligen visat prov på girighet de senaste åren är direktörerna och vad röstar de på ? Moderaterna så klart. Med en sådan bas är det rätt självklart att affärer typ obetalda licensavgifter i 16 år och liknande poppar upp.
Att då komma med förslag om att retroaktivt få betala dessa avgifter för att få behålla sin post i regeringen är naturligtvis inte tillräckligt. Att inte betala avgiften är ett lagbrott och skall därför vara en domstolssak. Att betala sig fri från rättvisan kan inte accepteras i ett rättssamhälle.
Sker detta och accepteras på ministernivå blir problemet självklart ännu större. Eftersom det då blir  tilr fråga om bestickning eller muta av tjänsteman.

Detta är vad som skulle hända om en människa ej belägen i maktens boningar skulle få för sig samma sak.

Det finns bara ett acceptabelt sätt att lösa det här på: att personen ifråga avgår från regeringen samt att fallet tas upp i domstol.

Sker inte dessa två så är signalen självklart att alla kan vända sig till Radiotjänst och begära återbetalning av sina licensavgifter under den tid man betalt dom. Licensavgifter behöver ju bara betalas om man sitter i regeringen inte annars. Betala kan man göra om man skulle hamna i regeringen.

Nästa affär om svartjobben ville inte ens ansvarig minister prata med journalister om. Utan gjorde en kopia på Laila Freivalds när hon konfronterades med sina fastighetsaffärer.  Och lät ungefär som Laila Freivalds att hon tyckte de störde henne med sina privatsaker.

Tackar man ja till en sådan här post så följer faktiskt vissa skyldigheter med den lönen den posten innebär, den är faktiskt betydligt högre än medellönen i landet, och en skyldighet är att prata med journalister. Oavsett hur jobbiga de är.

Jan Wester

Kopiera länk