Uncategorized

Jonas Sjöstedt: En stilla revolution i EU

I skuggan av dramatiken i Egypten har Europeiska Rådet haft ett av sina toppmöten. Händelsen har knappt rapporterats i svenska media, ändå handlade det om förslag på förändringar som i grunden kan ändra EU och sätta fart på unionens utveckling till superstat.

I EU är alla länder lika, men några är mer lika än andra. Som så många gånger förr hade Tyskland och Frankrike gjort upp på egen hand före mötet och kom dit med nya förslag som de andra länderna ställdes inför. Som svar på eurons kris håller EU på och ökar sin makt över ländernas finanspolitik. En ny stabilitetsmekanism för att rädda länder i akut kris ska dessutom inrättas. Förslagen ska behandlas i rekordfart under våren. Men Tyskland och Frankrike vill gå ännu längre. Nu ska eurokrisen tas som anledning för att på allvar tvinga fram en politisk union inom EU. Bland de förslag som de bägge länderna har lagt fram finns;

– inflytande över lönebildningen med förbud mot att automatiskt räkna upp löner med index

– regler mot skuldsättning för medlemsländerna ska skrivas in i ländernas grundlagar

– harmonisering av pensionsåldern i EU

– harmonisering av bolagsskatten i EU

– mer enhetliga regler för godkännande av examina i medlemsländerna

– fler regler om krishantering i banker

Tanken är att de nya reglerna ska gälla euroländerna som nu ska ha ett särskilt toppmöte i mars. Men även icke euroländer som Sverige ska bjudas in. Med tanke på hur positiv regeringen hittills har varit till att ge EU mer makt över även vår finanspolitik så är nog inte svaret givet för Sveriges del på den inbjudan.

Förslagen visar än en gång  hur det i praktiken är Tyskland och Frankrike som styr EUs färdriktning. Det visar också hur en feltänkt valutaunion först bidrar till djupa ekonomiska kriser som drabbar vanligt folk. Sedan används krisen som argument för att flytta stora delar av den politiska makten från medlemsländerna där folk kan påverka politiken till EU:s slutna och demokratiskt bristfälliga institutioner. Det är EU i ett nötskal.

Kopiera länk